Vakantie aan de Moezel

Vakantie aan de Moezel: 10x de mooiste plekken om te bezoeken

Vakantiehuis Duitsland huren? Lees hier waarom een vakantie aan de Moezel zo aantrekkelijk is.

Landal Duitsland banner

Vakantiehuis aan de Moezel huren

Je kunt hier een 2 tot wel een 20 persoons vakantiehuis aan de Moezel huren. Ook voor een huisje met sauna of jacuzzi aan de Moezel. Vrienden groepen die een wandel- of fietsvakantie Moezel willen boeken, huren een villa of groepsaccommodatie Moezel.

De Moezel, ook voor een fietsvakantie Duitsland.

De Moezelstreek is een betoverende regio in Duitsland waar de 540 kilometer lange rivier de Moezel doorheen stroomt. Het is een ideaal gebied voor een fietsvakantie Moezel en Rijn.

fietsen langs de bodensee

De Moezelstreek

Het gebied tussen Trier en Koblenz staat bekend als de Moezelstreek en is een groen gebied met sprookjesachtige kastelen, wijngaarden en middeleeuwse dorpen. Je geniet vanaf het water van de Moezelstreek of juist vanuit de hoogte, vanaf een berg of kasteeltuin. De Moezel is de ideale bestemming voor een fietsvakantie of wandelvakantie, maar ook voor een romantisch weekend weg of een familievakantie. In dit artikel ontdek je alles over vakantie in de Moezelstreek en de leukste dingen om te doen en zien in de regio.

Het klimaat in de Moezelstreek

De Moezelstreek heeft een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat er weinig extreme temperaturen voorkomen. In de zomer liggen de temperaturen rond de twintig graden en in de winter komen de temperaturen zelden onder het vriespunt. Het regent aardig wat in de regio, waardoor de Moezelstreek groen blijft. Het klimaat is geschikt voor activiteiten zoals fietsen of wandelen, omdat de temperaturen niet te hoog zijn.

moezel wijngaard in de herfst

De mooiste plekken om te bezoeken aan de Moezel

Aan de Moezel, een rivier van 540 kilometer lang, is er een hoop te zien en te doen. Je bezoekt middeleeuwse dorpjes, burchten en oude Duitse steden. Vanaf de rivier zelf geniet je van de regio en uiteraard bezoek je de wijnvelden langs de Moezel. Hieronder hebben we tien populaire plekken en bezienswaardigheden in de Moezelstreek voor je op een rijtje gezet.

1. Burcht Eltz: waan je in een sprookje

Burcht Eltz is een sprookjesachtig kasteel gelegen in Wierschem. Burcht Eltz werd gebouwd in 1157 en is de oorlogen onbeschadigd doorgekomen. Het kasteel torent hoog boven de rest van het landschap uit op een tachtig meter hoge rots. Rondom het kasteel vind je het Eltzer bos. Het kasteel kent elementen uit de Renaissance en Middeleeuwen en je kunt een rondleiding door het kasteel volgen. Met de auto bereik je het kasteel eenvoudig, maar de wandeling vanuit het dorp Moselkern die door het bos leidt, is ook zeker de moeite waard.

Burcht Eltz in Duitsland

2. Trier: een van de oudste steden van Duitsland

Trier is een van de oudste steden van Duitsland en werd al voor de jaartelling gesticht. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de Porta Nigra, de best bewaarde Romeinse stadspoort noordelijk van de Alpen. De Porta Nigra stamt uit de tweede eeuw. In Trier bezoek je tevens het oude amfitheater, de Romeinse badhuizen en keizerthermen, de St. Petersdom en de Romeinse brug. Ook het geboortehuis van Karl Marx is te bezoeken in Trier.

de Dom van Trier

3. De Moselradweg voor fietsliefhebbers

De Moselradweg, in het Nederlands de Moezelfietsweg genoemd, is een fiets route van iets meer dan 300 kilometer. De leukste voor een fietsvakantie Duitsland. De route begint in het Franse Metz en eindigt in het Duitse Eck in Koblenz. De route heeft acht etappes van zo’n 40 tot 65 kilometer per etappe. Uiteraard kun je de etappes ook opsplitsen en zo op meerdere plekken stoppen. Onderweg kom je bijvoorbeeld langs het oudste wijndorp van de Moezel, het pittoreske Bernkastel-Kues en Burcht Eltz. De Moselradweg is de populairste fietsroute in de regio en kortere trajecten zijn de Ruwer-Hochwald-Radweg (48 kilometer) en de Maare-Mosel-Radweg (58 kilometer).

fietsen langs de Moezel

Heerlijke huisjes met hond banner

4. Bremmer Calmont: beklim de steilste wijnberg van Europa

De Bremmer Calmont is 380 meter hoog en met een hellingsgraad van 68 procent de steilste wijnberg van Europa. De berg is bezaaid met Riesling-druiven en de klim is zeker de moeite waard. Vanaf boven op de Bremmer Calmont heb je een panoramisch uitzicht op de haarspeldbocht van de Moezel, het centrum van Bremm en het klooster van Stuben. Nadat je de Bremmer Calmont hebt beklommen, heb je een glas wijn verdiend en in het plaatsje Bremm drink je een heerlijk koel glas Rieslingwijn.

5. Wandelroute van Brodenbach naar kasteel Ehrenburg

Wandelvakantie Duitsland? Voor wandelliefhebbers is de route van Brodenbach naar kasteel Ehrenburg een prachtige route. De wandeling is slechts 2,5 kilometer lang en daarmee goed te doen voor de meeste wandelaars. Je begint in het dorp Brodenbach, een luchtkuuroord met zeer zuurstofrijke lucht. Je wandelt door het Ehrbachtal in zuidoostelijke richting. Onderweg kom je de Ehrbachklamm tegen, een kloof met kleine watervallen en houten loopbruggen. De route eindigt bij kasteel Ehrenburg met een kasteeltoren die uitzicht biedt op de aangrenzende Eifelregio.

Kasteel Ehrenburg in Duitsland

6. Moezel-cruise vanuit Cochem

Een bezoek aan de Moezelstreek vraagt om een rondvaart over de rivier. Vanaf het water ervaar je de rivier van dichtbij en geniet je met een nieuw perspectief van de omgeving. Vanuit Cochem, bekend van de historische mosterdmolen, maak je verschillende rondvaarten. Overdag vaar je langs de wijnranken aan de Moezel en heb je uitzicht op kastelen en riviersteden. Ook ’s avonds worden er Moezel-cruises aangeboden, wat een romantisch uitzicht op de verlichte omgeving geeft. Combineer je rondvaart met een bezoek aan de stad Cochem, waar je geniet van de vakwerkhuizen, barokke gebouwen en een bezoek aan de Rijksburcht.

7. Beilstein: een sprookjesachtig dorpje aan de Moezel

Beilstein is een sprookjesachtig dorpje gelegen aan de Moezel. Kenmerkend voor het dorp zijn de kronkelende straten, het middeleeuwse karakter, de hoogteverschillen en de kleurrijke bloembakken. Je bereikt het dorpje met de auto of boot en waant je even in een andere wereld. Bezienswaardigheden in het dorp zijn de Sint-Jozefkerk, vanaf waar je ook een mooi uitzicht over de Moezel hebt. Ook bezoek je Burg Metternich, een kasteelruïne uit de twaalfde eeuw.

Beilstein traditioneel dorp langs de Moezel

8. Kröv: een wijndorpje met een promenade langs de Moezel

Kröv is een van de mooiste wijndorpen aan de Moezel. In het charmante centrum van Kröv beleef je de sfeer van de Moezel en drink je uiteraard de wijn uit de regio. In het centrum vind je allerlei restaurants, bars en wijnlokalen. De vakwerkhuizen en oude wijnboerderijen maken het dorpje Kröv tot een bijzondere bestemming. Je wandelt over de promenade langs de Moezel of bekijkt het dorp juist vanaf een hoger gelegen punt in de wijnregio.

moezel wijngaard in de herfst

9. De historische stad Koblenz

De Moezel en de Rijn vloeien in elkaar over in de historische stad Koblenz. De kunstmatige en puntige landtong Deutsches Eck markeert de samensmelting van de twee rivieren. In het centrum van Koblenz bezoek je onder andere het oude stadhuis, de Florinskirche en de Jesuitenplatz. In het Mittelrhein Museum leer je de 200 jaar oude geschiedenis van de stad kennen. Vanuit Koblenz kun je de Koblenz Seilbahn nemen naar Fort Ehrenbreitstein. De kabelbaan is 890 meter lang en biedt prachtige uitzichten over de Rijn, het oude centrum van Koblenz en de omringende natuur.

10. Bernkastel-Kues met een vijftiende-eeuws vakwerkhuis

Het stadje Bernkastel-Kues is een combinatie van twee oude dorpskernen: aan de linkeroever van de Moezel ligt Kues en aan de rechteroever Bernkastel. Het stadje staat vooral bekend om het vijftiende-eeuws vakwerkhuis. Het stadhuis uit 1608 aan het marktplein is een publiekstrekker, net als het Spitzhäuschen met een karakteristieke spitse gevel. Vanuit Bernkastel-Kues beklim je een heuvel naar het oude kasteel Burg Landshut waarvan enkel ruïnes overgebleven zijn.

marktplaats van Bernkastel

Typische gerechten die je moet proeven in de Moezelstreek

In de Moezelstreek proef je een aantal typische gerechten uit de regio en zo dompel je je helemaal onder in de Duitse cultuur. Proef bijvoorbeeld de Moezelspecialiteit Weingräwes: varkenskarbonade met zuurkool en spek. Schoales is een aardappel-vleesschotel uit de regio. De riviervissen zijn natuurlijk ook populair langs rivier de Moezel. Bestel bijvoorbeeld baars, snoek of forel. De verschillende wijnen uit de regio proef je tijdens je vakantie aan de Moezel bij een lekker maaltijd. Vooral de Rieslingwijn is populair in de regio.