Vakantie Zwarte Woud

Vakantie in het Zwarte Woud: 10x de mooiste plekken om te bezoeken

Wie een vakantiehuis Duitsland wilt huren in een bosrijke omgeving, doet er goed aan naar de mogelijkheden in het Zwarte Woud te kijken. Een vakantie Zwarte Woud biedt veel mogelijkheden. Ook voor een vakantiehuis met hond Zwarte Woud, Duitsland.

Landal Duitsland banner

Veelzijdige vakantiebestemming

Het Zwarte Woud is een bosrijke omgeving in het zuidwesten van Duitsland. De regio is een veelzijdige vakantiebestemming waar wandelaars, cultuursnuivers en natuurliefhebbers zich vermaken. Zoals gezegd, ook voor een vakantie met hond Duitsland is dit gebied ideaal. Ook voor gezinnen met kinderen is er genoeg te doen in het Zwarte Woud. De omgeving kent sprookjesachtige kastelen, pittoreske dorpjes en vele wandelpaden. Het Zwarte Woud strekt zich uit over 150 kilometer en heeft naaldbomen, bergen en meren. In dit artikel ontdek je alles over vakantie in het Zwarte Woud en wat de beste plekken om te bezoeken zijn.

Het klimaat in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud heeft een gematigd zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat het in de bergen koud genoeg is om te skiën in de wintermaanden en in de zomermaanden is het gebied geschikt voor activiteiten zoals wandelen en fietsen. De temperaturen zijn gemiddeld rond de twintig graden in de zomer, wat ideaal is voor sportieve activiteiten. Hoe hoger je komt in het Zwarte Woud, hoe lager de temperaturen zijn. Het regent regelmatig in het Zwarte Woud, maar vooral in de zomerperiode zijn er ook voldoende droge periodes met lekker weer.

uitzicht Zwarte Woud

Wintersport beoefenen in Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is, afhankelijk van de gevallen hoeveelheid sneeuw, ook aantrekkelijk voor wintersporters. Je kunt via deze site een wintersport chalet Zwarte Woud huren. Ook voor een grote groep. Dat maakt dit gebied in het zuidwesten van Duitsland bijvoorbeeld ook geschikt voor een wintersport weekend met je vrienden.

De mooiste plekken om te bezoeken in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een bosrijke en bergachtige omgeving waar genoeg te doen is voor natuurliefhebbers. Je beklimt de hoogste berg van het gebied, zwemt in een meer of bewandelt een van de schitterende wandelpaden. Kinderen vermaken zich in het Europa-Park en volwassenen genieten van een dag in de stad Freiburg. Hieronder zetten we tien populaire plekken en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud op een rijtje. Ideaal om te bezoeken tijdens een familie vakantie Duitsland.

1. De Feldberg: de hoogste berg van het Zwarte Woud

De hoogste berg van het Zwarte Woud is de Feldberg. Deze berg is 1493 meter hoog en biedt een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. In de zomermaanden kun je de Feldberg beklimmen via een van de wandelpaden en in de winter is de omgeving een prachtig skigebied. In het zuiden heb je op een heldere dag uitzicht op de Alpen, in het westen zie je de omgeving van de Walenzee, in het noorden is de Hornisgrinde en iets oostelijker zie je de Schwäbische Alb en de Hegau-vulkanen.

Zwarte Woud sneeuw

2. Het Europa-Park: Duitslands grootste attractiepark

Het Europa-Park is het grootste attractiepark van Duitsland en bevindt zich ten noordwesten van Freiburg. Er zijn achttien themagebieden en in ieder gebied staat een ander Europees land centraal. Er zijn honderden attracties, bijvoorbeeld waterattracties, hoge achtbanen en virtual reality-belevenissen. Er zijn attracties voor iedere leeftijd: rustigere achtbanen en ritjes voor kleinere kinderen en hoge achtbanen voor de dapperste bezoekers. In het park zijn allerlei shows en evenementen die je kunt bezoeken.

Europapark Zwarte Woud

3. Baumwipfelpfad Schwarzwald: een Boomkroonpad

Wil je het Zwarte Woud vanuit de hoogte ervaren? Dan volg je het Baumwipfelpfad, een Boomkroonpad over de boomtoppen van het Zwarte Woud. Tijdens je wandeling over het pad kom je uitdagingen tegen, zoals houten puzzels die je moet oplossen. Het pad is ongeveer een kilometer lang en op het eindpunt vind je een uitzichttoren met een hoogte van veertig meter. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over het Zwarte Woud. Via een glijbaan kun je weer naar beneden glijden. De Wildline-hangbrug is ook in de omgeving te vinden. Deze 400 meter lange houten brug is een spectaculaire beleving op zestig meter boven de Enz-vallei.

4. Titisee: familieplezier, sportieve avonturen of kuuroord

Het meer de Titisee ligt aan de voet van de Feldberg-gletsjer en het meer ligt 840 meter boven de zeespiegel. Het is een ideale bestemming voor families die willen ontspannen aan het water en willen zwemmen. Op het meer kun je ook zeilen, windsurfen en kajakken. Aan de noordelijke oevers vind je kuuroord Titisee-Neustadt, waar je helemaal tot rust komt. Het zwembadencomplex Badeparadies Schwarzwald is dé plek om te ontspannen voor jong en oud. In de buurt van het meer ligt het klimpark Action Forest Kletterwald, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren.

Titisee in het Zwarte Woud

Heerlijke huisjes met hond banner

5. Triberger watervallen: een van de hoogste watervallen van Duitsland

De Triberger watervallen zijn een van de hoogste watervallen van Duitsland en liggen in de plaats Triberg. Het water stroomt trapsgewijs langs de rotswanden naar beneden over een lengte van 160 meter. Om de Triberger watervallen te zien, maak je een klim van zo’n twee kilometer langs houten bruggen en bergranden. Het wandelpad langs de watervallen is adembenemend en een hoogtepunt in de omgeving. Je betaalt entree om de watervallen te kunnen zien en dit geld wordt gebruikt om het paden te onderhouden.

waterval Triberg Zwarte Woud

6. Burg Hohenzollern: sprookjesachtig kasteel op 855 meter hoogte

Burg Hohenzollern is een van de meest bezochte kastelen in Duitsland. Het sprookjesachtige kasteel ligt boven op de Zollernberg op 855 meter hoogte, vlakbij het stadje Hechingen. Oorspronkelijk stamt het kasteel uit de elfde eeuw, maar omdat het meerdere keren verwoest werd, is het grootste gedeelte dat nu nog staat afkomstig uit de veertiende eeuw. Het kasteel torent boven de bossen uit, heeft middeleeuwse muren en vele puntdaken die het een magische uitstraling geven. Van medio maart tot eind oktober kun je Burg Hohenzollern dagelijks bezoeken.

Burg Hohenzollern in het Zwarte Woud

7. Freiburg: een grotere stad in het Zwarte Woud

Freiburg im Breisgau is een universiteitsstad en de grootste stad in het Zwarte Woud. Het oude stadsgedeelte kent smalle straatjes, kleine beekjes en heeft een historische sfeer. De Munster van Freiburg is een kathedraal met glas-in-loodramen die deels uit de dertiende eeuw stammen. Bij de kerk hoort een toren in gotische stijl, gemaakt van rood zandsteen. De 116 meter hoge toren beklim je via een steile wenteltrap en je geniet van een schitterend uitzicht van boven. In Freiburg bezoek je tevens de oude stadspoorten en het stadhuis. Eet en drink in een van de vele restaurants of bars in het centrum.

Freiburg in het Zwarte Woud

8. De Sauschwänzlebahn: een oude stoomtrein door de naaldwouden

De Sauschwänzlebahn is een van de spoorlijnen die is aangelegd tussen de bergen en bossen. Vanuit de stoomtrein heb je uitzicht op de prachtige natuur van het Zwarte Woud: kabbelende beekjes, groene valleien en rotsen. De stoomtrein rijdt tussen station Weizen en station Blumberg-Zollhaus, in totaal een rit van 25 kilometer. Je passeert vier bruggen en zes tunnels onderweg. De bijzondere stoomtrein maakt een of twee ritjes per dag en dus is het belangrijk om goed te plannen wanneer je deze activiteit wilt ondernemen.

9. Het koekoeksklokkenmuseum in Furtwangen

Een bijzondere uitvinding die in de zeventiende eeuw in het Zwarte Woud gedaan werd is de koekoeksklok. De klokken zijn het symbool van de regio en in Furtwangen vind je dan ook een klokkenmuseum. Het museum heeft niet alleen een aantal van de oudste koekoeksklokken, maar ook zakhorloges, atoomklokken en vele andere modellen. Je bekijkt klokken van over de hele wereld.

koekoeksklokkenmuseum in Furtwangen

10. Wutachschlucht: wandelpaden in het rivierdal

De Wutachschlucht is een natuurlijke kloof in het Zwarte Woud. Het rivierdal langs de Wutach is zo’n 33 kilometer lang en heeft verschillende wandelpaden. Het beschermde natuurgebied ligt zuidelijk van Löffingen, tussen Freiburg en het Bodenmeer. De Wutachschlucht loopt door bossen, heeft hoge rotswanden en een wilde rivier. Je wandelt bijvoorbeeld naar de Lotenbach-waterval in het gebied. Deze bestemming is relatief dicht bij de parkeerplaats en dus ook goed te bereiken voor de onervaren wandelaar. Het gebied kent vele indrukwekkende watervallen en eindeloze wandelpaden om deze te ontdekken.

Wutachschlucht

Typische gerechten die je moet proeven in het Zwarte Woud

Wie aan het Zwarte Woud denkt, denkt al snel aan Schwarzwälder Kirschtorte. Deze chocoladetaart met room en kersen is populair in heel Duitsland. Spätzle of Knöpfle zijn Duitse pasta die je in veel restaurants in het Zwarte Woud kunt eten. Een beroemd exportproduct uit de regio is Schwarzwälder Schinken, een lang gerijpte ham. In Badem-Württemberg is de Brezel populair: een gekronkelde en zoute bakkersspecialiteit. In het Zwarte Woud kun je verschillende traditionele wijnen proeven, net als bier en fruitschnaps uit de regio.